Dagens mat

Idag var jag tillbaka på min praktik trots min nackspärr.

Till frukost blev det havregrynsgröt med hemlagat äppelmos, gud vad det smakar bra när man gjort det själv på egenplockade äpplen!!

I matlådan idag hade jag med mig kålpudding som jag svängde ihop häromdagen, herregud vad jag älskar kålpudding.

Recept för en liten form

ca 300 g nötfärs
en liten lök
ett ägg
lite uppblött skorpmjöl
salt & peppar (ganska rikligt)

ett halvt litet vitkålshuvud
sirap
salt & peppar

blanda färsen med ägget, finhackad lök, uppblött skorpmjöl samt salt & peppar

fräs kålen tills den mjuknar, krydda med salt peppar & ringla över sirap, kålen ska smaka lite sött.
Lägg hälften av kålen i en form, lägg den råa färsen på & sedan resten av kålen
tillaga i ugn tills kålen fått färg & färsen färdig.

Hur man serverar är en smaksak, antingen äter man den som den är vilket jag gjorde idag med lite av icas eko rårörda lingon. Eller så har man kokt potatis en god brunsås/skysås samt lingon.


tyvärr ingen bild på skapelsen..

Till kvällen blev det bara stekt ägg med frästa champinjoner, keso & lite blandade grönsaker, enkelt & gott!

Soppdag

Ja det har det varit idag.

Kände mig lite frusen & bestämde mig för att det fick bli soppa på kvällen.
Det blev en variant på gulash med köttfärs, pasta & grönsaker

har inga exakta mängder men det är inte noga i en soppa

köttfärs
purjolök
rödlök
champinjoner
zuccini
(fräses)
1 burk krossade tomater
2 burkar vatten (använd tomatburken för att få med all tomat)
1 grönsaksbuljongtärning
4 vitlöksklyftor
peppar
chili
cayennepeppar
(koka upp)
häll i pasta av valfri sort & koka den i soppan )tar lite längre tid än när man kokar i vatten)
Fyll på mer vatten om det kokar undan.

smaka av med mer kryssor om det behövs

Severa med gräddfil



(nu dog min kamera så kan inte lägga in bilden men gör det såfort den fått ny kraft)


servera

"På kyckling är det fredag!"

som min forna kompis evelina skulle sagt.

I fredags blev det en en men ack så god pasta med kyckling, rödlök, kantareller & spenat!

Började  med att koka kycklingfiléer i ganska stark grönsaksbuljong sedan fräste  jag ihop allt,
blandade med den kokta pastan & hade i cream fraiche, smaksatte med alt peppar & massa vitlök.
Toppade sedan ordentligt med hyvlad parmesan.

bon apetit!



tjugoandra september tjugohundraåtta

Hittade denna roliga lilla lista  i Linas härliga blogg!
(min länkningsfunktion funkar inte så här är adressen till hennes blogg)
http://www.linalikesmat.blogspot.com/


5 saker i min frys:

* Kycklingfilé
* Brysselkål
* frusna bär
* köttfärs
* Frysta blandade grönsaker

5 saker i min garderob:

* Jeans helst svarta
* långa linnen
* koftor
* klänningar
* Sjalar

5 saker i min bil: ( vår)

* en sladd till min mp4spelare
* skivor
* hushållspapper
* ganla parkeringslappar
* Isskrapa/skyffel

5 saker i min handväska:

* mobil
* plånbok
* läkerol el liknande
* necessär med diverse i
* nyckelknippa

De som känner för det får gärna anta utmaningen!


tjugoandra september tvåtusenåtta

Hittade de här ursöta & toppenbra muffinsformarna i silikon på rusta!
De kommer i 12 pack & kostar 29,90 SEK



I love them!

Sextonde september tjugohundraåtta

I lördags var det kulturnatt här i uppsala, men för vår del blev det en kultureftermiddag...

Vi besökte bland annat en ekologisk marknad, den var ytterst liten men ganska trivsam.

Jag kom iallafall hem med en burk råröda havtorn, vilket tydligen ska vara en vitaminkick som heter duga!

detta finns att läsa om havtorn på wikipedia

Havtorn (Hippophaë rhamnoides) är en art i familjen havtornsväxter. Arten har det klart största utbredningsområdet i släktet. Det sträcker sig från Atlantens europeiska kuster över Eurasien till nordvästra Kina. I västra Europa är den i stort sett begränsad till havskusterna, där salt som stänker in från havet gör jorden salt, vilket i sin tur gör att andra växter inte kan klara sig lika bra och därför inte kan konkurrera ut havtornen. Men i Centralasien finns den också i halvöknar, där andra växter har svårt att klara bristen på vatten.
 I centrala Europa och Asien förekommer den också i subalpina miljöer, ovanför trädgränsen. Havtornens grenar har hög densitet, är hårda och har tätt med tornar. Bladen är blekt och silvrigt gröna och lansettlika, tre–åtta centimeter långa och mindre än sju millimeter breda. Växten är tvåbyggare, det vill säga att en enskild växt är antingen av hankön eller av honkön. Hanbuskar har brunaktiga blommor vars pollen sprids med vinden. Honplantorna producerar orangefärgade bär med en diameter av sex–nio millimeter, som är mjuka och saftiga och rika på C-vitamin (120 milligram C-vitamin per 100 gram bär, odlingsvärda sorter innehåller 300–1 300 milligram C-vitamin per 100 gram bär).
 En del sorter innehåller också mycket A-vitamin och E-vitamin. Av bären kan man bland annat göra saft. Havtorn är förmodligen det av alla jordens bär som innehåller flest vitaminer i stor mängd.

Jag provade den på rostat bröd med ost, dock har vi bara en smaklös ost hemma eftersom det i stort sett bara är min sambo som äter ost o han gillar ostar som knappt smakar nåt.. Skulle gilla mina havtorn på bit ädelost tex, smask!
Provade även i fil, det gav en mild smak o en svag sötma, perfekt!

Kan absolut rekomendera detta energiknippe till bär!



Fjortonde september tvåtusenåtta

Grattis till alla Idor på namnsdagen!!

Idag kommer sambos syster & hennes kille på fika & jag ska bjuda dem på en lovely äppeltoscapaj med blandade nötter!
Har bjudit på dne några gånger o den blir alltid lika uppskattad, serverar SIAs vaniljglass till!
Här finns receptet

Återkommer senare med lite bilder på resultatet!

Kram

tolfte september tvåtusenåtta

Idag har jag varit ledig och startade dagen med ett besök hos min FD jobbakompis Carina. Där blev jag bjuden på en ljuvlig smulpaj på äpplen med vaniljvisp! kaffe till det såklart..smaskigt värre!

Med mig hem därifrån fick jag en hel ICA kasse med äpplen från hennes enorma äppelträd, och jag fick gärna komma o hämta fler! Nu ska det göra äppelmos & äppelkräm.. Kanske även en och annan paj eller kaka!

Efter det begav jag mig in till staden för att ta en sväng där med mig själv. Jag avslutade med att köpa med mig 1 kg kantareller från torget.
Dessa användes direkt när jag kom hem till en smaskig kantarellomelett!

recept

10 kantareller modell stora
2 ägg
salt & peppar
persilja
parmesan


Stek kantarellerna med salt o peppar
Vispa ihop äggen & häll dem i pannan
Stek tilld omeletten är helt fast i konsistensen, dekorera med persilja & riven parmesan.
Jag åt den med en klick keso med lök smak från arla

Smaklig spis!








elfte september tvåtusenåtta (part duex)

Idag var vi på ica och skulle handla något gott kött till fredagsmyset imorgon!
När vi snurrade runt där skulle vi även komma på något att laga till ikväll.
det stod fullkomligt still i mitt huvud, J försökte med olika alternativ men kände mig inte taggad på något men tillslut när jag gått runt lite så kom jag på att jag skulle göra canneloni.

Plockade till mig färska lasangeplattor(vilket jag med å det bestämdaste rekomenderar till detta recept!), mozzarella ost, salami & färsk spenat!

När jag öppnade plattorna blev jag smått överraskad över att de inte var uppdelade utan det var en jättelång platta som man fick dela själv, vilket jag tycker är himla smart!

Hursomhelst så blev det toppengott!
Dessutom är det sjukt smidigt att göra!

Här kommer fullständiga receptet för 2 pers. (8 rullar)

Canneloni

ett paket färska lasangeplattor (blev 8 stycken rullar totalt av min långa)
ca 8 skivor salami
ett paket mozzarella
färsk spenat

Tomatsås

1 burk krossade tomater
lite vatten
3 vitlöksklyftor
basilika
1 tärning grönsaksbuljong

Koka ihop ingredienserna till tomatsåsen & lägg ett tunr lager i botten på en ungssäker form

Börja med att dela lasangeplattan i 8 bitar, dela en salamiskiva i 2 delar och lägg dem på plattan, lägg även dit en skiva mozzarella & en näve färsk spenat, krydda med salt och peppar, rulla ihop.
Lägg den i formen, fortsätt med resten av plattorna.
Häll tomatsåsen över rullarna och toppa med riven parmesan.

Servera med en god sallad!



Glömde fota men här kommer en lånad bild på www.tasteline.se

elfte september tvåtusenåtta (part une)

Hej alla & välkomna till min matblogg!

Tycker det är kul att få ny inspiration till ny mat via andra matbloggar därför tänker jag via min bidra med mina tips, idéer & recept!

Jag heter Ida är 21 år & utbildad kock. Det yrket la jag fort på hyllan, men jag älskar att laga mat & baka o annat som hör ämnet till.
 
Nu utbildar jag mig istället till florist vid munkeröds utbildningscenter, även det ett hantverksyrke av den kreativa sorten!

Håll till godo!



RSS 2.0