Sirapslimpa

Idag doftar lägenheten ljuvligt av sirapslimpa. Använde återigen receptet från Linda på kryddburken, ett säkert kort!
Här hittar du receptet

Snabb morot & tonfiskpasta

Idag hade jag lite fantasitorka men tillslut svängde jag ihop en pasta med tonfisk i tomatsås som faktiskt blev riktigt god!!
  • Pasta 2 port
  • ½ gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grovriven morot
  • ½ burk krossade tomater
  • 1 burk tonfisk
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • chilipeppar
  • salladskrydda
  • en klick cremefraiche
Koka pasta, under tiden fräs samman grönsakerna, häll på tomaterna & låt detta koka en stund.
Smaksätt tomatsåsen med kryddorna. Blanda i cremefraichen, pasta & sist tonfisken. Rör gärna runt pasta i såsen innan du har i tonfisken då den blir så hemskt sönderdelad om man rör för mycket.
Låt tonfisken bli varm & pasta är klar att servera!
Tyvärr blev det ingen bild idag.

Thaiwok

Sedan vårt besök i Thailand har min kärlek till den thailänska maten bara växt! Med oss hem från resan kom en flaska med gudomligt god soja, med den kan man göra god thaiwok av vadsomhelst höll jag på & säga, men den gör verkligen underverk! Tyvärr börjar flaskan bli oroväckande tom nu så jag får nog ut & ragga thailivs här i Göteborg...
Här kommer iallafall mitt recept på Thaiwok.


Wok med kyckling

2 block äggnudlar
4 st kycklinginnerfiléer
0,5 röd paprika
0,5 lök (röd eller gul)
en liten bit purjolök
några färska champinjoner
limesaft
thaisoya
sweetchilisås
vitlök

Lägg nudlarna i blöt i varmt vatten

hetta upp olja i en wokpanna, när den är riktigt het lägg i kycklingen som du skurit i bitar, stek dem tills de är klara. Tillsätt alla grönsaker & woka runt det en liten stund. När nudlarna känns lagom al'dente häller du i dem i woken, låt dem inte bli för mjuka i vattnet eftersom de tillagas lite extra i pannan.
Rör runt allt & häll i thailänsk soja, sweet chilisås, limesaft & pressa i vitlök, allt detta efter smak...

Färdigt att servera!




Dagens tips:

Dagens tips idag är Vaniljglassen som Lidl sälje som heter Bourbon Vanille.
Den är så len i konsistensen att den bara smälter i munnen & smaken är tipptopp!
Den är en riktigt god konkurrent till mina hemtrakters SIA!

Konsten med surdeg...

Kan någon lära mig detta?
Har försökt två gånger och båda gångerna har det gått åt fanders då degen stendött...
Skulle så gärna kunna baka surdegsbröd men känns som att jag redan gett upp.
Besitter någon denna ädla konst?
Tacksam för svar

I mitt skafferi bor en brinnande svan...

Så finns det en visa som går, jag har dock ingen svan i mitt skafferi, dock har jag en massa annat roligt...
detta finns sågottsom alltid i mitt skafferi:
  • Pasta
  • Bulgur
  • Olika konserver (svamp, krossade tomater, majs, cocosmjölk, tonfisk, bönor m.m)
  • Äggnudlar
  • En låda fylld av kryddpåsar & burkar
  • Kaffe
  • vetemjöl
  • rågmjöl
  • Socker
  • kakao
Dessutom har jag lite mani på fina, gärna gamla brukar av olika slag...

Bröd med vitlök & mozzarella

Idag blir det middag med brorsan & hans familj, på menyn står det gulashsoppa & till det måste man ha ett gott bröd. Det här receptet är Leilas men jag har ändrat lite. I hennes recept är brödet fyllt med parma, oliver & mozzarella men till soppa tyckte jag inte att det behövdes skinka i brödet så jag hade i mozzarella & ett vitlökssmör.

15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2.5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
200 g mozzarella ost
50 g smör
3 vitlöksklyftor

1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt.

2. Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna.

3. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.

4. Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Kavla inte, då trycker man ut all luft.

5. Bre på vitlökssmöret & riv mozzarellan i bitar & lägg denna ovanpå.

6. Pensla yttersta kanten på degen med vatten och rulla ihop och forma till en krans.

7. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

8. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 20-25 minuter och låt brödet svalna på galler.

 

 

 


Såhär blev det när jag testade att lägga i skivor av vanlig hårdost & skivor av kalkon.
Riktigt smaskigt det med!

Välkommen!

Nu är det ett nytt år & jag tänkte sparka nytt liv i Idas mat.
Har sett att jag trots bristen på inlägg de senaste hundra åren har en del besökare varje dag, detta har gjort att jag nu bestämt mig för att försöka ha tid att uppdatera här inne.
Hoppas ni fortsätter att komma in!

RSS 2.0