Skrytbröd

Igår kväll var tjejerna här, vi skulle umgås och titta på gamla avsnitt av Sex and the city. Vi pratade mest och hann inte se så mycket dock... Jag bjöd dem på rykande het gulash och tillsammans fick dom baka mitt bästa soppbröd, skrytbröd!
Det ser rätt så avancerat ut men är busenkelt! Grundreceptet är Leilas picknickbröd men jag har modifierat det lite med egna fyllningar men det tar vi sen, vi börjar med degen...
  • 15 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 0,5 dl hackade örter
  • 2.5 dl durumvetemjöl
  • 4 dl vetemjöl gärna special
Värm olja och vatten till ca 37 grader, slå den över den smulade jästen och rör ut den, tillsätt honung, salt, örter och nästan allt mjölet, bearbeta degen tills den är smidig.
Jäs under bakduk i ca 30 min.
Nu till det roliga, Stjälp upp degen på en plåt med bakpulver, ta lite olja på fingrarna och tryck sedan ut degen till en stor rektangel, samma form som plåten ungefär.
På degen lägger du sedan din fyllning, som kan vara precis vad som helst från ett kryddsmör till god lufttorkad skinka eller en stark ost...
Igår valde vi att lägga Mozarella/Pesto på en halvan och Fetaost/gröna oliver på andra halvan.
När du fyllt brödet rullar du ihop det som en rulltårta och fäster ihop det till en krans, se till att försluta skarven ordentligt! pusra över lite mjöl och flingsalt och låt sedan brödet jäsa ytterligare 30 min under duk och sedan skjuss in i ugnen på ca 200 grader i 20-30 min.
Knacka på brödet, när det låter ihåligt är det klart!

Servera det nybakat!


RSS 2.0