Det jäser i kylen...

Har precis knådat ihop en halv sats kalljästa källarfranska. Tycker det kunde vara mysig att en helt vanlig torsdag få nybakat bröd till frukost, för dessa sötnosar ska nämligen jäsa nu hela natten så är dom lagom att skjutsa in i ugnen imorgon bitti.
Jag provade det här receptet och somvanligt så kan jag inte riktigt hålla mig till receptet så detta är en Ida-variant. Jag får återkomma imorgon med utlåtandet hur de blev. Det var iallafall en väldigt lätthanterlig deg. Gick enkelt att få ihop den och den kändes smidig att arbeta med.
Eftersom vi bara är 2 till frukost valde jag att göra en halv sats men jag skriver ner receptet för en hel sats
  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vatten
  • 4 msk sirap
  • 2 msk matolja
  • ca 16 dl mjöl (jag blandade lite olika sorter; lite vetemjöl, lite rågsikt & lite durum)
Rör ut jästen i den kalla vätskan. Blanda i sirap och olja samt mjölet, som vanligt ta lite eftersom tills degen känns lagom.
Knåda den ordentligt på mjölat bord. Gör en rulle och skär sedan lagom stora bitar (ca 20-24 st). Lägg på mjölad plåt och låt denna stå i kylen ca 12 timmar.
Morgonen efter:
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ fram plåten med bullarna så de får stå i rumstemperatur medans ugnen blir varm. Grädda dem sedan i ca 10 min.
Återkommer även med bild.

Svea-Maggans gudomliga daimtårta

När jag för flera år sedan jobbade på Svea bar & matsalar i Halmstad fanns där en härlig kock som hette Maggan. Detta är hennes gudomligt goda daimtårta.


Botten
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 100 g malda hasselnötter
  • ½ tsk bakpulver

Vispa detta poröst, häll i en smord springform & grädda i 175 grader i ca 30 min. Botten ska vara lite seg-kladdig.


Glass
  • 3 dl grädde
  • 2 st dubbeldaim
  • oboy
Vispa grädden toppig, absolut inte för hårt. Blanda i den hackade daimen & slutligen oboypulver efter smak beroende på hur stark oboysmak man vill ha.
Häll detta ovanpå botten (ha kvar kanterna på formen). Frys tårtan.
Ta med fördel fram den en stund innan servering så den inte är för hård.

garnera med färska bär & hackad daim.

Tyvärr har jag ingen bild på tårtan just nu men lovar att uppdatera med detta såfort tårtan bakas nästa gång!

Skållade rågbullar

Jag är alltid ute efter det bästa brödreceptet! det här var ett toppenrecept, dock ska ju tilläggas att hembakade frallor alltid är bäst nybakade. men dessa var även helt klart godkända dagen efter!

Det var efter mitt misslyckade försök med surdeg som min mamma föreslog att jag skulle prova skållebröd för att hon tyckte att brödet blev ganska likt surdegsbröd, vilket jag också tyckte att dessa blev, iallafall den lite seg-krispiga ytan! Supergott!


3 dl rågmjöl
4 dl vatten
40 g jäst
1/2 msk salt
ca 5 dl vetemjöl special

 

1. Lägg hälften av rågmjölet i en bunke. Koka upp 2 dl av vattnet, slå över och rör om. Låt svalna eller gärna stå över natten.

2. Värm resten av vattnet till 37°. Rör ut jästen med degspadet och arbeta in övriga ingredienser till en smidig deg. Jäs 45 minuter. Knåda degen väl, rulla ut längder och dela i bitar. Rulla runda bullar, ställ dem på en plåt med bakpapper. Klipp ett kryss i varje bröd. Jäs 45 minuter.

3. Värm ugnen till 225°. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter, tills de har fått fin färg och är klara.

 


En trevlig dag i snön med korvgrillning

För ett par helger sedan bestämdes det att jag & delar av min familj skulle ha en liten utflykt. Ner till havet, ta en lång promenad & sedan grilla korv.
Promenaden var härlig men när det kom till grillningen gick det sådär, engångsgrillen hade nog blivit lite gammal & ville inte alls brinna så efter ett antal försök att få fyr på den gav vi upp & bestämde oss för att grilla hemma på gården istället.
Med facit i hand blev det nog ännu bättre! Vi eldade i eldkorgen & visst smakar korv med bröd allra bäst utomhus?


Vårt sommarparadis i vinterskrud...



vackert!



Alla borde ha en eldkorg, supermysigt!



Mitt hjärta, Atlas



Delar av min familj; Mamma, svåger, syster & essie.

RSS 2.0