Sextonde september tjugohundraåtta

I lördags var det kulturnatt här i uppsala, men för vår del blev det en kultureftermiddag...

Vi besökte bland annat en ekologisk marknad, den var ytterst liten men ganska trivsam.

Jag kom iallafall hem med en burk råröda havtorn, vilket tydligen ska vara en vitaminkick som heter duga!

detta finns att läsa om havtorn på wikipedia

Havtorn (Hippophaë rhamnoides) är en art i familjen havtornsväxter. Arten har det klart största utbredningsområdet i släktet. Det sträcker sig från Atlantens europeiska kuster över Eurasien till nordvästra Kina. I västra Europa är den i stort sett begränsad till havskusterna, där salt som stänker in från havet gör jorden salt, vilket i sin tur gör att andra växter inte kan klara sig lika bra och därför inte kan konkurrera ut havtornen. Men i Centralasien finns den också i halvöknar, där andra växter har svårt att klara bristen på vatten.
 I centrala Europa och Asien förekommer den också i subalpina miljöer, ovanför trädgränsen. Havtornens grenar har hög densitet, är hårda och har tätt med tornar. Bladen är blekt och silvrigt gröna och lansettlika, tre–åtta centimeter långa och mindre än sju millimeter breda. Växten är tvåbyggare, det vill säga att en enskild växt är antingen av hankön eller av honkön. Hanbuskar har brunaktiga blommor vars pollen sprids med vinden. Honplantorna producerar orangefärgade bär med en diameter av sex–nio millimeter, som är mjuka och saftiga och rika på C-vitamin (120 milligram C-vitamin per 100 gram bär, odlingsvärda sorter innehåller 300–1 300 milligram C-vitamin per 100 gram bär).
 En del sorter innehåller också mycket A-vitamin och E-vitamin. Av bären kan man bland annat göra saft. Havtorn är förmodligen det av alla jordens bär som innehåller flest vitaminer i stor mängd.

Jag provade den på rostat bröd med ost, dock har vi bara en smaklös ost hemma eftersom det i stort sett bara är min sambo som äter ost o han gillar ostar som knappt smakar nåt.. Skulle gilla mina havtorn på bit ädelost tex, smask!
Provade även i fil, det gav en mild smak o en svag sötma, perfekt!

Kan absolut rekomendera detta energiknippe till bär!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0