Födelsedagsmeny

Idag är det min fina sambos födelsedag. Efter lite velande fram och tillbaka blev det följande att äta

Förrätt
Kräftstjärtar med sällskap i avocaoskål
Huvudrätt
Färkostfylld baconlindad fläskfilé med fransk potatisgratäng och sallad
Dessert
Födelsedagstårta a'la chockladpavlova toppad med grädde, hallon & mörk choklad




avocado med gott sällskap...



Pavlova med grädde, Hallon & mörk choklad

...tyvärr glömde jag fota huvudrätten..




Kräftstjärtar med sällskap i avocadoskål
4 pers

2 mogna avocado
en liten burk kräftstjärtar
½ liten rödlök
Några skedar stenbitsrom röd eller vit
½ syrligt äpple
2 msk creme fraiche
skal och saft av ½ lime
citronpeppar
ev en nypa salt

Gröp ut avocadon (spara skalen)
Hacka allting i lagom storlek
blanda med creme fraich, lime & kryddor
Fyll avocadoskalen med fyllningen och toppa med några kräftstjärtar, rom & en limeskiva

Färskostfylld baconlindad fläskfilé

Putsa fläskfilén
Skär ett djupt snitt längs hela, lämna de yttersta ändarna så fyllningen inte glider ur
Fyll snittet med valfri fyllning
ex
- färskost
- mozzarella, soltorkade tomater & kalamatioliver
- tapenade
- skinka & stark ost

Rulla in filén i bacon
stek den i stekpanna & låt den gå färdigt alt. grilla i borsgrill (rek)
Låt vila en stund innan ni skär upp den

Fransk fuskpotatisgratäng

Potatis
Knorrs "fransk potatisgratäng"-pulver

Lägg skivad potatis i en lagom form
Gör såsen enligt instruktioner på förpackningen
Häll över potatisen, toppa med en smakrik ost
VOILA!

(helt underbart krämig gratäng med mycket smak!)





Chokladpavlova med hallon, grädde & mörk choklad

6 äggvitor
3 1/4 dl socker
3 msk kakaopulver
1 tsk balsam- eller rödvinsvinäger
50 g mörk choklad, finhackad

Fyllning:
3 dl vispgrädde
hallon
hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Rita en cirkel med ungefär 23 cm i diameter med en flat tallrik.
Vispa äggvitorna tills det bildas toppar och  den är ordentligt fast, vispa sedan i sockret, lite i taget, tills marängen är styv och glansig. Strö över kakaon och den hackade chokladen, häll försiktigt på vinägern och vänd ner alltsammans tills chokladen är helt inarbetad.
Bred ut smeten på cirkeln och släta till sidorna. Ställ in i ugnen och sänk genast värmen till 150 grader. Grädda i ca 1 timme och 15 minuter. När marängen är färdig ska den se frasig ut i kanterna och på sidorna och när man trycker lite lätt på mitten ska det kännas aningen löst under fingrarna. Stäng av ugnen och glänta på luckan och låt marängen svalna helt.
När pavlovan ska serveras stjälper man upp den på ett stort platt fat. Vispa grädden och bred ut den på marängen. Lägg de färska bären ovanpå. Riv choklad till spån och strö dem över bären.











Kommentarer
Postat av: Ida

verkar svingott detdär ju! :( tänk om man kunde äta det till frukost nu! haha!

2009-01-10 @ 11:34:08
Postat av: Nerine

Oj vad gott allting låter... Måste nog testa det där med fläskfilén nästa helg =) Härlig blogg!

2009-01-10 @ 18:21:10
URL: http://nerine.blogg.se/
Postat av: Natalie

åh va gött d ser ut:D

2009-01-10 @ 18:27:59
URL: http://wintage.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0